Wednesday, December 14, 2011

DSVSA atrage atentia ca sacrificarea si vanzarea porcilor trebuie sa respecte normele sanitare veterinare

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad atrage atentia ca vanzarea porcilor vii din gospodariile populatiei se va face numai in targurile de animale autorizate sau din gospodaria vanzatorului in gospodaria cumparatorului. "In acest caz, miscarea animalelor se va fac... e numai insotita de Formular de miscare si de Certificat sanitar veterinar, emise de medicul veterinar concesionar", a mentionat Gheorghe Ban, directorul institutiei. Acesta a declarat ca sacrificarea porcilor in perioada Sarbatorile de iarna se va face cu respectarea normelor pentru bunastarea animalelor in timpul sacrificarii. "Metoda stabilita de A.N.S.V.S.A. impreuna cu reprezentantii Colegiului medicilor veterinari este cea a pistolului cu glonte captiv", a precizat Gheorghe Ban. Proprietarul animalelor are obligatia sa predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat iar carnea rezultata in urma sacrificarii animalelor in gospodarie va fi utilizata numai pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea acesteia. "Cu aceasta ocazie, recomandam tuturor cetatenilor care intentioneaza sa achizitioneze carne de porc sau produse din carne de porc, sa se adreseze numai unitatilor autorizate in acest sens si care sunt supuse supravegherii sanitare veterinare, evitandu-se astfel aparitia unor toxinfectii alimentare sau a infestarii cu Trichinella spiralis", a avertizat Gheorghe Ban. Inspectorii DSVSA vor verifica modul de comercializare a porcilor in targurile de animale autorizate dar si modul de respectare a normelor privind bunastarea animalelor in timpul transportului si sacrificarii. Comercializare porcilor in alte locuri si prin alte mijloace decat cele mentionate se sanctioneaza cu amenda contraventionala. De remarcat, ca examinarea carnii in vederea depistarii infestatiei cu Trichinella spiralis se efectueaza la toate circumscriptiile sanitare veterinare concesionate de la nivelul comunelor, cat si la circumscriptiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor din Municipiul Arad si orasele din judet, cu conditia ca detinatorii animalelor supuse sacrificarii sa prezinte medicului veterinar urmatoarele: o proba care sa fie reprezentativa pentru efectuarea examenului trichineloscopic (din musculatura striata, de exemplu, 150 g. din pilierii diafragmatici sau musculatura intercostala, crotalia animalului sacrificat, proba de stern pentru examen de laborator. Pana in 31.12.2011, in circumscriptiile sanitare veterinare va fi asigurata prezenta conform urmatorului program: de luni pana sambata intre orele 8 si 18 iar duminica intre 8 si 12. La fiecare circumscriptie este afisat programul de lucru, persoana care asigura serviciul si numarul de telefon la care cetatenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

No comments:

Post a Comment